Sunday, March 16, 2014

Hobi baharu - Airsoft (Spring, AEG, GBB)

Sejak bersara daripada sukan MTB. Aku telah cuba untuk berjinak-jinak dengan sukan Airsoft. Konsep permainan lebih kurang seperti sukan Paintball tetapi airsoft hanya menggunakan kekacang 6mm atau lebih dikenali dengan BB.

Terdapat pelbagai jenis peralatan untuk sukan Airsoft. Ianya bergantung kepada jenis permainan yang akan dimainkan. Berikut adalah serba sedikit maklumat tentang peraturan permainan Airsoft

(PERATURAN) RULES

.1) Always wear eye protection in the form of goggles, masks, or shooting glasses, or safety glasses. Never remove your eye protection while on the battlefield. Regular prescription glasses are NOT acceptable as safety eyewear. Must meet ANSI Z87.1 standards and wrap around the face.

2)The “Game Moderator” is the final approval for all field decisions, the calling of games, resolutions on all conflicts and issues, and responsible for all safety related items and events that occur on the field. If a conflict or discrepancy arises that can not be solved between groups, the game is stopped and the game moderator makes the final decision regarding the conflict or discrepancy. Arguing with the game moderator will result in an immediate ejection from that day’s game event.

3)The “Safe Zone” is the area on the playing field where no weapons will be fired at any time. Failure or non compliance of this will result in an immediate ejection from that day’s game event.

4)Sealed ballistic eye protection will be worn at all times for both players and visitors to the area. Only in the “Safe Zone” when no game play is present can this eyewear be removed at any time.

5)A 20 Foot safety kill range will be observed for all weapons. This will be obtained by pulling out a sidearm or pointing your current weapon at a target and shouting “Safety Kill”

6)The definition of being “Hit” is when the airsoft BB Hits any part of the players clothing, body, or weapon. Once a player is “Hit”, He or she will raise their weapon over their head and shout hit. After the fact is established, and the opposing player knows the situation the player will walk out of the battle area and return to the safe zone with their weapon over their head. All eliminated players will keep their eye protection on until back in the “Safe Zone”.

7)All integrity violations and non calling of “hits” will be dealt with swiftly and severely. Failure to or non compliance with calling hits will result in an immediate ejection from that day’s game event.

8)The term “Blind man” will be used for any real world injury. Once “Blind man” is heard all players will holster all weapons, put them on safe and remain in place unless directed by the game moderator.

9)When using the “Medic” Rule a player that sustains a hit will fall or sit in place and yell “hit”. Then the player will put a red rag on his head. In order for the player to be given first aid and resume fighting, another player must go to the person wounded, take the red rag off his head and tie one square knot onto the rag. Other wounded players can NOT medic other wounded players. Also players can only be given first aid one time. After that the player is considered KIA and will return back to the safe area.

10)All borders and boundaries set down by the game moderator will be followed. Violations of this will result in the player becoming KIA and being sent back to the safe zone.

11)All airsoft weapons will be checked by “game moderators”

12)When transporting airsoft weapons to and from the playing field, all weapons will be cased in either a gun case, or the original factory box.

13) CQB/INDOOR PLAY
All players who participate in CQB should understand that they will be engaging targets anywhere from 25 feet to even 5 feet away and because of that they may take painful hits. We recommend full masks, long sleeves, long pants, gloves, and hats/helmets be worn for CQB to avoid welts or breaking the skin. "Safety Kill" rules are not used for CQB, however players may surrender if they wish at any time to the opposing force to leave gameplay without any harm.

14) SNIPER SAFETY
Anyone acting as a sniper with an upgraded bolt action rifle over 400 fps (1.5j) should carry a sidearm that can be used alternately when engaging targets closer than about 60 feet. If you have no sidearm and find yourself too close to the opposing force, you may either a) call a safety kill, b) wait until they move to a safe range or c) relocate to a safe range. Do not fire at targets closer than 60 feet.

15) BLIND FIRING
permitted as long as the players are no closer than 30 feet from each other. This must be verified by the shooter before firing. All violations of blind firing distances will result in immediate expultion from the field.

16) IF LOCAL POLICE ENTER THE FIELD
This is a potentially dangerous situation, and is treated as if they don't know we are playing a game. All players are expected to walk to the “Safe Zone” in plain sight, either with their guns over their head or leaving their guns in the field. Upon reaching the “Safe Zone” each player is to place his replica with his gear and gather in a group at least 20 feet from the gear. This is to provide safety by comforting the officers by removing any equipment that appears threatening to them. Gameplay is not commenced until we explain the situation and are allowed to continue.

17) All weapons will go off of set guidelines for pellet weight and feet per second. The rules for this are the following.

OUTDOOR LIMITS:

AEG - 1.49J
bb mass____FPS
0.12g_______517
0.20g_______400
0.23g_______373
0.25g_______358
0.29g_______332
0.30g_______327
0.34g_______307
0.36g_______298
0.43g_______273

BOLT-ACTION - 2.81J
bb mass____FPS
0.12g_______710
0.20g_______550
0.23g_______513
0.25g_______492
0.29g_______457
0.30g_______449
0.34g_______422
0.36g_______410
0.43g_______375


INDOOR LIMITS:

ALL GUNS - 1.01J
bb mass____FPS
0.12g_______426
0.20g_______330
0.23g_______307
0.25g_______295
0.29g_______274
0.30g_______269
0.34g_______253
0.36g_______246
0.43g_______225

Tuesday, September 13, 2011

Kayuhan Hari Malaysia @ PCP

Setelah sekian lamanya tidak berkayuh, aku akan turun PCP dengan bekas rakan serumah di Pantai Hillpark dulu pada Hari Malaysia yang bakal menjelang nanti. Tak sabar aku nak tengok basikal yang baru Saleh beli. Rancangan aku pada hari tersebut nanti adalah untuk hanya melalui trail Biru/Hijau sahaja. Aku pun sudah lebih dua bulan tidak berkayuh.

tbc on 16 Sep 2011 ....... (Selamat Hari Malaysia!) ..........

Kayuhan bermula lebih kurang sembilan pagi. Lebih kurang 10 tahun aku tidak berjumpa dengan Saleh. Ternyata semakin sihat! Aku diperkenalkan kepada Wak  TUDM rakan Saleh. Mereka ini baru mula berjinak-jinak dengan dunia MTB ini. Wak pula kena jaga BMI dia. Sudah lima bulan main MTB dan ternyata dengan MTB dia berjaya maintain BMI dia bawah 27.

Kayuhan kali hanyalah melalui trail 'easy'. Biar Saleh dan Wak dapat 'feel' PCP dulu. Kami hanya mengharungi sebahagian daripada keseluruhan trail PCP. Lebih kurang 4.2 - 4.4 km berjaya kami tempuhi. Lain kali kita layan full-loop. 

Sunday, June 19, 2011

Mini DV camcorder

Sabtu 18/06/2011@3:00pm........
Mini DV camcorder yang aku beli online telah selamat sampai. Cuma tinggal nak beli kad Micro SD. Petang nanti pergi Low Yatt Plaza ok jugak. Tangkap kad 8GB satu! Tak sabar pulak rasanya nak mula rakam video kayuhan di PCP Ahad depan.

Camcorder ini bukan original tetapi ciplak punya. Aku tengok harganya USD12.00 + penghantaran FOC.... terus aku buat pesanan. Lepas tu baru la terfikir nak cari maklumat. Patutla murah..... Mini DV original RM100-RM200, brand AEE. Harap-harap video yang bakal diambil di PCP nanti memuaskan. 'Seller' kat Malaysia semuanya jual RM45-RM70..... rasanya depa jual pun ciplak punya la kot? Tak kisah la, janji aku dapat beli satu dengan harga jauh lebih murah.

----------------------------------------------------------------------

Ahad 26/06/2011@7:30AM.......
Aku dikejutkan oleh deringan Samsung Apollo ku. Muzack rupanya. Inginkan kepastian sama ada aku mahu mengikutinya ke PCP pada pagi itu. Terasa malas nak kayuh pulak pagi ini. Best la aku mimpi tadi.... terasa macam nak sambung tidur pulak.... heh heh heh

Janji nak jumpa kat PCP 8:30........ aku terus mandi dan bersiap. Kena pergi beli nasi kerabu untuk isteri tercinta pulak. Di dalam perjalanan ke sana, Azry telefon untuk memaklumkan yang dia dalam perjalanan. Tak sampai 5 minit kemudian, aku memotong kereta dia pada kelajuan 140kmj. Inilah kelebihan bawa beskal dalam kereta... boleh pecut sesedap rasa.

Aku, Azry dan 'big brother - Muzack' masuk trail sebelum jam 9 pagi. Shafiq belum kelihatan dan menyuruh kami bermula dahulu. Dari permulaan trail 1 aku terus layan tanpa henti sehingga ke trail 2. Kebiasaannya aku akan rehat dulu sebelum masuk trail 2 tapi rasa macam boleh teruskan. Kayuhan kurang lancar disebabkan beberapa rider tolak beskal turun switchback downhill (RED) dekat trail 2. Kat sini la ramai jugak rider jatuh. Semasa kayuhan pendakian, aku dah tak boleh teruskan. Alamat tolak beskal sampai Gazebo 'Family Fun Downhill'.

Masa untuk cuba mini DV camcorder..... Aku guna kad 1GB dari Samsung Apollo jer dulu. Muzack turun FFDH dan aku pun ikut untuk rakam aksinya. Harap-harap rakaman menjadi la hendaknya. Bila balik rumah.... aku terus download video ke PC..... kuang, kuang, kuang .... fokus tak betul la pulak. Dapat gambar tayar beskal dan tanah jer. Aku ingat dapat la banyak video yang dirakam, rupanya kad 1GB micro SD boleh rakam 8 minit video sahaja. Kena beli kad 8GB la macam nie. Sandisk 8GB dijual pada harga 50-60 dipasaran. Nasib baik pembekal 'hardware' untuk office aku adalah pembekal sah barangan Sandisk... hihihihi..... boleh beli pada harga re-seller..... Alhamdulillah. Terima kasih M-Link System (M) Sdn Bhd



Kesimpulan untuk kayuhan hari ini, menarik, tertarik, kau memang da bomb PCP. Cuma slack pasal tak dapat video aku layan 4X + Pump Trail.

-----------------------------------------------------------------------

Ahad 10/07/2011@7:30am........
Pagi ini aku bersiap lebih awal daripada biasa. Muzack senyap jer? Jadi ke nak layan PCP's Pump Trail hari ni? Aku telefon dia tak jawab. Mesti dia tidur lewat malam tadi.... layan movie. Sedang aku bersarapan dengan famili, Muzack telefon dengan nada keletihan. Tak jadi kayuh la tu. Aku kayuh solo jer la pagi nie. Aku keluar dari Kinrara Mas dan terus ke Shell Taman Kinrara. Tekanan tayar T-Bolt 661 aku sangat rendah. Setting untuk layan PCP. Sampai Shell terus masuk angin 200kpi depan dan belakang. Baru la sedap nak layan road. Dari Shell aku terus potong masuk KESAS (shortcut - masuk ikut pagar dihentian sebelah Kinrara KESAS). Selepas tol, U-turn balik dan terus ke 'exit' Kesas untuk kembali ke Kinrara Mas. Sepanjang kayuhan solo nie aku ingatkan dah dapat lah rakaman video dengan mini DV tapi....... dapat rakam sekejap jer sebab bateri habis pulak. Macam-macam halangan la pulak. Dah beli 8GB micro SD card, bateri pulak tak fully charge.

-----------------------------------------------------------------------

Ahad 24/07/2011 ..............
Rancangan untuk rakaman kayuhan di PCP terpaksa dibatalkan.... gara-gara aku pi tempah baju raya kat kedai mahal. Sang Murai dirumah terus membebel tanpa henti sepanjang minggu ini. Pembatalan kayuhan ini adalah cubaan aku untuk menghentikan bebelan beliau..... harap-harap berkesan la.

Walaubagaimanapun sessi kayuhan seterusnya dirancang pada 31 Julai dan sempena awal Ramadhan keesokkan harinya..... macam kebiasaan seperti tahun-tahun lalu; aku akan cuti sepanjang Ramadhan dan Shawal nanti.

-----------------------------------------------------------------------

Changed of plan.... next ride after raya puasa. Ahad ni nak bawa anak-anak pergi taman tema. See you guys after raya.

SELAMAT BERPUASA kepada rakan-rakan Muslim semua

Monday, May 23, 2011

Video MTB

Ini adalah video paling saya suka... boleh tegok berkali-kali tanpa jemu-jemu.... cuma 'buffering' tu yang membosankan

Saturday, May 21, 2011

Friday, May 20, 2011

Luahan Hati..... entah apa-apa lagi..... tension tak dapat kayuh....

CUTI MTB/BABY GIRL
     Sudah lebih 5 bulan aku tidak berkayuh. Ada jugak try trainer Beto dipinjam daripada BC Kelolo tetapi ketukan bertalu-talu dari rumah jiran ku di tingkat bawah telah memaksa aku untuk melupakan hasrat untuk meneruskan kayuhan. Nasib baik baru pinjam, kalau dah beli mesti menyesal punya.
     Sebelum kelahiran puteri sulongku; Zoolfa Nureen Khadeeja, aku telah bercuti sementara daripada sebarang kayuhan off-road mahupun on-road. Kayuhan terakhir adalah kayuhan Hash Semenyih Fish-Valley pada 19 Dec 2010 bersama abangku Muzack. Setelah sekian lama bercuti, terasa macam nak berhenti terus pulak. Rasanya macam nak 'let go' Proton T-Bolt SixSixOne aku yg sudah 5 bulan berjemur di balkoni apartmen.

 WiSE EKSIDEN
     Dalam masa 5 bulan ini juga, aku eksiden di depan Ampang point. Kemek bonet depan Proton WiSE (Wira Special Edition). Aku terpaksa bayar RM300.00 gantirugi kepada awek Korea yg MyVinya telah diliwati WiSE aku. Nak repair WiSE pula kena RM400.00. Aaaaaaarrrrgghhhhhh! Duit-duit dimana kau duit?????
Walaupun kerugian dari segi kewangan, Alhamdulillah anak-anak tak alami sebarang kecederaan.
- PROMO: pemilik-pemilik WiSE dialu-alukan untuk memasuki group ini di WiSE Community

FOREX
     Coretan seterusnya ialah mengenai forex pula. Ada seorang rakan yang telah ceburi bidang ini lebih 10 tahun. Beliau telah merasai pengalaman pahit manis berurusniaga di pasaran forex. Hasilnya, telah berjaya mengumpul modal USD10,000 untuk membuka akaun broker. Aku teringin sangat nak mengikuti program forex beliau. Menurut rakan-rakan yang telah mengikutinya, keuntungan secara purata adalah RM50.00 sehari hari perdagangan forex. (Seminggu 5 hari sahaja) Bila aku tanya modal diperlukan, depa jawab USD1,000! Aduh! Belum cukup kukuh lagi kewangan aku untuk 'set aside' duit sebanyak tu. Tetapi bila aku fikir balik..... Modal RM3500 - RM3800 (ikut rate semasa)..... seminggu 5 hari, sebulan = 4 minggu, purata untung RM50 (kadang RM100++) .... hhhhmmmmmmm...... 5x4xRM50 = RM1000 keuntungan sebulan..... kurang lebih 4 bulan dah pulang modal.
Pening kepala aku memikirkannya.... kawan-kawan semua tolong berikan pendapat anda. Mudahan-mudahan dapat membantu aku membuat keputusan.

D-LINK/TP-LINK
     Aku juga terfikir untuk berniaga accessories komputer daripada brand D-Link dan TP-Link. Jika dibandingkan dari segi harga dan kualiti, D-Link lebih mahal dan lebih berkualiti daripada TP-Link. Tapi untuk end user yg bajet macam aku nie.... TP-Link dah kira ok la. Setelah aku membantu dua orang rider memiliki D-Link DSL-2640B Wireless ADSL2+ router (jual harga kos), terlintas untuk aku cuba berniaga produk-produk ini. Kalau ada nak beli selepas ini, aku ambil keuntungan sikit ok.... tapi masih pada harga yang masih murah daripada harga pasaran semasa. Harga produk-produk komputer pun macam pasaran forex ada naik turun.
P/S: Along, (Muzack BMC) sorry ye BC Kelolo lebih bernasib baik. Time dia pesan modem tu harga dah jatuh.

Monday, April 4, 2011

NEW & USED ITEMS FOR SALE

FOR SALE!

Used Aztech HW550-3G Wireless Router
Turn your 3G Broadband to a WLAN/LAN

Includes:
Aztech HW550-3G
Original Adapter
Network cable
Installer CD
No Box

Purchase price: RM189.00 (2009 or early 2010 - will check the receipt later)
Market Price: RM105-RM250 (NEW)
Asking Price: RM80.00
Term and Delivery: COD and Self-collect ( Bandar Puchong Jaya[Day] Bandar Kinrara [Night])
Reason for Selling: Changed from MAXIS to YES (not compatible)

Call/sms Mat Don, 012-923 7592

----------------------------------------------------------------------
FOR SALE!

Used 1.25cm Wheel Nuts + Star Shape adapter
Stainless Steel

Includes:
16 pcs Wheel Nuts
01 pc Star Shape Adapter

Purchase price: RM110 - RM150 (Cannot remember)
Asking Price: Please offer
Term and Delivery: COD and Self-collect ( Bandar Puchong Jaya[Day] Bandar Kinrara [Night])
Reason for Selling: Not compatible with Wira SE (Kena tipu dengan workshop - Wira 1.5cm)

Call/sms Mat Don, 012-923 7592

----------------------------------------------------------------------